dijous, 13 d’agost de 2009

Què fem a la residència?

SORTIDES AL MERCAT
Aquestes sortides es duen a terme els dilluns i són periòdiques. S’escolleixen un conjunt de residents segons el grau de satisfacció que tenen per fer l’activitat i la seva validesa personal. Disposem d’un nombre de gent que s’encarrega de portar les cadires de rodes d’alguns residents que es veuen incapacitats a l’hora de caminar una distància determinada. Alguns d’ells són treballadors de la residència, altres familiars dels residents que surten i la resta voluntaris de la Creu Roja. Com que el nombre de personal disponible per a fer aquesta tasca és insuficient els torns per sortir s’han d’anar rotant. La sortida comença a les 10 del matí i es retorna a la residència a les 12 aproximadament. Es fa un tom pel mercat i ens estem uns 20 minuts al passeig i així els residents canvien d’aires, veuen cares conegudes i canvien una mica el seu dia a dia ordinari.


RELAXACIÓ


En aquesta activitat, que es duu a terme dimarts i dijous, hi poden assistir els residents que vulguin i es fa a la sala d’estar de la planta -1. Entre el diversos mètodes de relaxacióque existeixen, en aquest centre utilitzem el mètode de relaxació de Jacobson, en què la sessió està enregistrada en un disc compacte i mitjantçant una veu suau i relaxant es van dictant els moviments corporals a realitzar per dur-la a terme correctament. És una sessió que dura uns 30 minuts aproximadament, comença a les 12 del matí i la supervitza el fisioterapeuta del centre.

ACTIVITATS INTERGENERACIONALS

Amb la col·laboració del Col·legi Mª Immacul·lada de Tremp cada any fem un seguit d'activitats on gent gran i gent jove interactuen mútuament.Pels volts de Nadal anem a la Parròquia a sentir el concert de Nadal que els estudiants del col·legi ofereixen a tot el poble. També anem a veure l'espectacle de disfresses que fan per Carnaval.
Els joves vénen a la Residència els divendres per la tarda a fer un treball de camp basat en les experiències dels padrins (guerra civil, infantesa, joventut, anècdotes, etc).
MEMÒRIA
El taller de memòria és una activitat en què es realitzen exercicis d'estimulació cognitiva. Es pretén treballar diverses àrees cognitives com ara la memòria, l'orientació temporal, la percepció visual, les praxis constructives i la lectoescriptura, entre d'altres. La participació és lliure i oberta a tothom, però és especialment recomanable per aquelles persones que presenten un deteriorament cognitiu lleu o moderat. Es fa gairebé a diàri a les 10 del matí. Aquesta activitat està dirigida per la psicòloga del centre.


GIMNÀSTICA
Es una activitat que es fa els dimarts i dijous a les 11 del matí i la realitza el fisioterapeuta del centre. L’activitat es desenvolupa al gimnàs de la residència, situat a la planta -2. Per a fer-la disposem de nombrosos objectes per a la pràctica de l’activitat física com ara pilotes, bastons, entre altres. Les sessions tenen una durada d’aproximadament d’uns 45 minuts i aquestes sessions s’acostumen a convinar amb les de relaxació, que es fan el mateix dia i van seguides: primer la de gimnàstica i en segon lloc la de relaxació.


BALL
Aquesta activitat té com a principal objectiu l'entreteniment i l'interrelació entre els residents a través de la música. Es duu a terme tots els dimecres a les 11 del matí a les sales de la TV. També s'accepten peticions, com ara BOLEROS, SARDANES, TANGOS, etc.

TALLER DE LECTURA
És una activitat en què un grup reduit de persones, els dijous a les 10 del matí a la sala de la planta -1 del centre fan lectura d’un text determinat que tracta diferents temes ètics, socials i de la vida quotidiana de la nostra societat. Posteriorment fan un debat sobre el que han llegit i exposen la seva opinó i punt de vista referent al tema tractat.

PASSEJADES PEL JARDÍ
És una activitat realitzada els divendres a les 10 del matí en què s’escolleixen un grupet de residents, triats segons el grau de necessitat que tinguin de sortir a donar un vol pel jardí del centre, on xerren amb altres residents o si més no, trenquen una mica la seva quotidianitat.REVISTA
És una activitat que es realitza els dimarts a les 3 de la tarda i on els residents que ho desitgen poden ajudar a desenvolupar la revista trimestral de la residència. Els assistents escriuen articles varis i proposen nous espais per a la revista per a fer-la cada vegada més extensa i interessant. És una activitat realitzada per l’educadora social.


CORAL
És una activitat que es realitza els divendres a les 3 de la tarda i un grup de residents que comparteixen el seu gust per la música s’ajunten per a formar una petita coral dirigida per l’educadora social del centre i on interpreten algunes de les cançons més famoses del nostre cançoner popular entre altres. L’activitat es realitza a la sala de la tv.
AQUAGYM
És un curset que es fa durant el mes de juliol, organitzat per l'ajuntament de Tremp, que va dirigit a tots els avis de la nostra ciutat. Vam pensar que era una bona idea i els residents que ho van desitjar van poder assistir a les classes que es feien de bon matí a les instal·lacions de la piscina municipal de Tremp.
CINEMA I BINGO
És una activitat que es realitza els dijous a la tarda i que s'alterna amb el cinema: cada setmana una activitat diferent. Els residents tenen l'oportunitat de passar l'estona juntament amb els altres companys de la residència jugant al joc del bingo.
PESSEBRE VIVENT
Cada any, pels volts de Nadal fem una representació vivent del pessebre on tots hi participen encantats. Representem l'Adoració del Nen Jesús i tots els residents recorden aquest moment màgic de les FESTES DE NADAL.

MUSICOTERÀPIA
Fem dues sessions a la setmana amb música. Exercicis rítmics i melòdics que els ajuden a estar desperts, a la coordinació de moviments i al record de coses passades. És una activitat molt animada en la qual hi ha molta participació i bona acceptació.
ONG NEDELMÓN

Algunes residents fan vestidets de mitja, gantxet o llana per als més necessitats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada